Griekenland worstelt met uitbraak geitenpest in centrale regio

De Griekse autoriteiten voeren een race tegen de klok om een zich snel verspreidende uitbraak van geitenpest, of Peste des Petits Ruminants (PPR), in Midden-Griekenland onder controle te krijgen. De zeer besmettelijke virale infectie, die op 11 juli voor het eerst werd ontdekt in de regio’s Larissa en Trikala, heeft ongeveer 2.500 dieren besmet, waardoor de moeilijke beslissing is genomen om dit aantal te ruimen om verdere verspreiding te voorkomen.

Inperkingsinspanningen aan de gang

Er is een grootschalige testoperatie aan de gang, waarbij meer dan 100 dierenartsen en militairen uit de publieke sector onvermoeibaar aan het werk zijn om tegen vrijdag naar schatting 120.000 dieren te onderzoeken. De snelle reactie is cruciaal om te voorkomen dat de ziekte andere delen van het land bereikt.

Hoewel PPR geen directe bedreiging vormt voor de menselijke gezondheid, heeft het wel verwoestende gevolgen voor de veestapel. Schapen- en geitenhouders, waaronder schapenhoeders en schapenfokkers, worden geconfronteerd met aanzienlijke economische verliezen omdat de ziekte een ravage aanricht onder hun kuddes. Symptomen van PPR zijn onder andere koorts, zweren, moeizame ademhaling en diarree.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben de lokale autoriteiten strenge quarantaines ingesteld voor geiten en schapen in de wijde regio van Thessalië. Het slachten van deze dieren is tijdelijk verboden tot 26 juli. Deze maatregelen zijn essentieel om te voorkomen dat de ziekte infiltreert in andere veestapels.

PPR is ontstaan in Afrika aan het eind van de jaren 1940 en heeft zich sindsdien verspreid naar een groot aantal landen. De komst van de ziekte naar Griekenland benadrukt de uitdagingen van het voorkomen van de verspreiding van dierziekten in een geglobaliseerde wereld. Het virus is zeer besmettelijk en wordt voornamelijk overgedragen door direct contact tussen besmette dieren of hun afscheidingen, maar ook indirect via besmette voorwerpen.

Om hun vee te beschermen, worden boeren aangespoord om strenge bioveiligheidsmaatregelen te nemen. Deze omvatten het beperken van contact tussen dieren en wilde herkauwers, het op de juiste manier verwijderen van besmettelijke materialen en het handhaven van een onberispelijke hygiëne in de leefruimten van de dieren. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen boeren het risico op besmetting aanzienlijk verkleinen.

Terwijl het onderzoek naar de exacte bron van de uitbraak wordt voortgezet, blijven de Griekse autoriteiten zich inzetten om PPR uit te roeien. Het succes van de inperkingsinspanningen zal afhangen van de medewerking van boeren, dierenartsen en overheidsinstanties die samenwerken om de nationale vee-industrie te beschermen.

Plaats een reactie