Zonnepark Conestoga College verwelkomt 33 schapen voor milieuvriendelijke begrazing

Er ontvouwt zich een uniek tafereel op het zonne-energiepark op de Fountain Street Campus van het Conestoga College in Canada, waar een nieuw team van werknemers het overneemt – schapen. De landschapsarchitecten, nu gekleed in dikke wollen jassen en met ongewoon schaapachtig gedrag, maken deel uit van een nieuw initiatief voor begrazing op zonne-energie.

Ongeveer 33 schapen zijn verhuisd van hun traditionele boerderij naar het drie hectare grote perceel op de zonneboerderij van Conestoga College. Het oorspronkelijke plan voorzag in slechts een paar schapen, maar herder Tim Fisher besloot om er meer mee te nemen van zijn familieboerderij, All Sorts Acres, in Grey County.

Schapen vervangen machines voor emissiereductie

De schapen trimmen niet alleen gras en onkruid rond de bijna 1.800 zonnepanelen, maar ze verminderen ook de uitstoot door natuurlijke begrazing. Vorig jaar werd het drie hectare grote gebied perfect onderhouden door een heel team van tuinarchitecten en machines. Nu wordt het omgevormd met de hulp van deze “lammetjes-maaiers”. De schapen begonnen op 3 juni met grazen en stonden twee weken vast.

De eerste dag was een beetje anders voor ze, maar nu zijn ze alleen nog maar gefocust op het eten van al dit hoge groene gras.

Tim Fisher

De educatieve voordelen van dit project beginnen in het tweede jaar, wanneer studenten en leden van de gemeenschap de kans krijgen om over het initiatief te leren. Samantha Tremmel Lamb, manager milieuduurzaamheid en energieprestaties van Conestoga College, benadrukte de voordelen op de website van de school.

“Het biedt een unieke kans om stadslandbouw op Conestoga te integreren en tegelijkertijd de behoefte aan herbiciden en door gas aangedreven landschapsarchitectuur te elimineren,” aldus Lamb.

Het zonneweide-initiatief brengt milieuvoordelen met zich mee en biedt tal van mogelijkheden. De school benadrukt dat de aanwezigheid van schapen een natuurlijke mestbron vormt voor de bemesting van de grond wanneer ze rond de zonnepanelen grazen.

Daarnaast opent dit project deuren voor de productie van melk, kaas en wol van schapen. Bovendien kunnen studenten en leden van de gemeenschap leren over duurzame landbouw en stadslandbouw door middel van educatieve ervaringen.

“Dit is een hernieuwbaar gazononderhoud op een hernieuwbare energiebron, wat wil je nog meer,” verklaarde Fisher.

Plaats een reactie