Een kudde van 120 schapen en geiten ruimt kreupelhout op om huizen op het platteland te beschermen tegen bosbranden

Landeigenaren in Sonoma County in de Verenigde Staten passen een oude maar zeer effectieve methode toe om het risico op bosbranden te verminderen. Met de toenemende dreiging van bosbranden in de regio is een coöperatieve begrazingsaanpak met schapen en geiten naar voren gekomen als een kosteneffectieve oplossing. Het gebruik van vee om struikgewas en onkruid op te ruimen verbetert de brandveiligheid en brengt verschillende milieuvoordelen voor het land met zich mee.

De Toyon Grazing Cooperative, bestaande uit 10 landgoederen, bundelt middelen om grazende dieren te beheren die helpen bij het verwijderen van brandgevaarlijke vegetatie. Jack Oswald, een van de initiatiefnemers, merkt op dat borstelbestrijding met vee drie tot vijf keer zuiniger is dan handmatig werk.

Dit is drie tot vijf keer goedkoper dan wanneer ik dit met mankracht zou doen, dus het is aanzienlijk goedkoper en effectiever.

Jack Oswald

Deze aanpak heeft aan populariteit gewonnen sinds de verwoestende Sonoma County vuurstormen van 2017, die de noodzaak van effectieve brandpreventiestrategieën benadrukken.

De voordelen van begrazing gaan verder dan brandveiligheid

Begrazing van vee doet meer dan brandgevaar verminderen. Het verbetert de kwaliteit van de bodem, helpt bij de opslag van koolstof en bemest het land op natuurlijke wijze via de uitwerpselen van de dieren. Sarah Keiser, een gemeenschapsorganisator en voorstander van begrazing, heeft meerdere coöperaties in Sonoma County begeleid en begrazingsoplossingen op maat gemaakt om aan de behoeften van elke groep te voldoen. Sommige coöperaties huren professionals in voor deze taak, terwijl anderen hun kuddes zelf beheren.

Ze waren volledig overweldigd door hun vegetatie en overweldigd door het feit dat ze zelf voor hun dieren moesten zorgen.

Sarah Keiser

Naast brandveiligheid versterken begrazingscoöperaties ook het gemeenschapsgevoel. Buurtbewoners komen samen om bij te dragen aan het project en vieren jaarlijks de komst van de kudde. Jack Oswald organiseert bijvoorbeeld een jaarlijkse bijeenkomst om de dieren te verwelkomen, die ook invasieve plantensoorten zoals de dotterbloem bestrijden.

Ondersteuning en groei van begrazingscoöperaties

Het succes van de begrazingscoöperaties heeft geleid tot extra steun van lokale organisaties. De Resource Conservation Districts van Sonoma County bieden subsidies en financiering om de kosten van deze initiatieven te helpen dekken. Bill Hill, een andere organisator van coöperaties, werkte succesvol samen met Chasin Goat Grazing om meer dan 20 hectare te ontginnen na de Nuns Fire in 2017, die meer dan 100 huizen in het gebied verwoestte.

Omdat bosbranden een grote zorg blijven voor plattelandsgemeenschappen, biedt de adoptie van begrazingscoöperaties een duurzame en efficiënte manier om eigendommen te beschermen tegen brandgevaar en tegelijkertijd een sterkere buurtband te bevorderen.

Plaats een reactie