Griekse boeren onaangedaan ondanks dodelijk geitenpestvirus

Griekse boeren blijven hoopvol over het behoud van de fetakaasproductie ondanks een ernstige virusuitbraak onder geiten en schapen. De zeer besmettelijke peste des petits ruminants (PPR) heeft sinds de bevestiging op 11 juli geleid tot het afmaken van duizenden dieren. Om de uitbraak in te dammen heeft het Griekse ministerie van Plattelandsontwikkeling en Voedsel strenge landelijke beperkingen op de verplaatsing van dieren opgelegd.

Ondanks de uitdagingen verzekert Christos Tsopanos van de Vereniging van Griekse Veehouders (SEK) dat er dit jaar nog ongeveer 120.000 ton fetakaas geproduceerd zal worden, wat de veerkracht van de Griekse boeren en de effectiviteit van de bestrijdingsmaatregelen weerspiegelt.

Gevolgen van het virus en reactie

De ziekte, met een sterftecijfer tussen 80% en 100% bij besmette dieren, vormt een aanzienlijke bedreiging voor de vee-industrie. Meer dan 200.000 dieren zijn getest, voornamelijk in de regio Thessaliƫ waar de uitbraak voor het eerst werd gemeld.

De overheid implementeert samen met veehoudersorganisaties strenge maatregelen, waaronder een verbod op het commercieel slachten van geiten en schapen, om de verspreiding van het virus te beperken en het uiteindelijk uit te roeien.

Consumenten moeten begrijpen dat deze ziekte alleen dieren treft

Dimitris Moskos

Veiligheid van de consument en toekomstige maatregelen

Griekse ambtenaren benadrukken dat mensen niet getroffen worden door PPR en richten zich op preventieve maatregelen om vee te beschermen. Dimitris Moskos, vicevoorzitter van SEK, stelt consumenten gerust over de veiligheid van fetakaas en andere dierlijke producten.

Vooruitgang op het gebied van testen en inperking is van cruciaal belang om de vee-industrie tijdens deze crisis te ondersteunen. De veerkracht en proactieve maatregelen van de Griekse boeren en autoriteiten zijn erop gericht om de productie van fetakaas, een vitaal onderdeel van het culturele en economische erfgoed van Griekenland, veilig te stellen, zodat dit gerenommeerde product succesvol kan blijven.

Het aanscherpen van de veiligheidsmaatregelen in het hele land wordt noodzakelijk geacht om preventieve redenen en is gericht op het beperken van de verspreiding en het uitroeien van de ziekte.

Ministerie van Plattelandsontwikkeling en Voedselvoorziening van Griekenland

Economische en wereldwijde context

De economische gevolgen van het virus zijn ingrijpend, aangezien PPR aanzienlijke verliezen in de veestapel veroorzaakt. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat de jaarlijkse wereldwijde verliezen als gevolg van PPR op 1,9 miljard euro. Deze context benadrukt het belang van de maatregelen die de Griekse autoriteiten en boeren hebben genomen om hun veestapel te beschermen en de productie op peil te houden.

https://x.com/CGTNEurope/status/1820172904853835811

Vooruitkijkend blijft de focus gericht op het uitroeien van het virus en het voorkomen van toekomstige uitbraken. De samenwerking tussen overheidsinstanties, veehoudersverenigingen en boeren is essentieel om deze doelen te bereiken. Terwijl de sector zich aanpast aan deze uitdagingen, is de hoop dat de Griekse fetakaasproductie zal blijven bloeien en zijn status als hoofdbestanddeel van de Griekse cultuur en keuken zal behouden.

Plaats een reactie